Induló otthonfelújítási támogatás

Sokan izgalommal teli várakozással tekintenek az új évtől induló otthonfelújítási támogatásra. Az 518/2020. (XI. 25.) Kormányrendelet pontosan szabályozza azokat a munkákat, melyeknek az elvégzését az állam vissza nem térítendő támogatással segíti.

Sok-sok tájékoztató jelent meg ebben a témában, a bankok elkezdték kínálni célzott hiteleiket, melyek azoknak nyújthatnak segítséget, akik önerőből nem tudják előfinanszírozni a munkákat. A támogatás ugyanis csak a már elvégzett és kifizetett munka után, utólag igényelhető.
Ezért fontos hangsúlyoznom, hogy mindazok, akik hitelfelvételben gondolkodnak, alaposan járjanak utána a lehetőségeknek. Hitel és hitel között nagyon nagy különbségek vannak, ami a havi törlesztő részletekben is kifejeződik. Jelen esetben különösen fontos odafigyelni az előtörlesztési lehetőségekre.

Az igénybe vételhez kiemelek néhány fontos feltételt:

  • A támogatást gyermeket nevelő, vagy váró házastársak, élettársak közösen igényelhetik.
  • A korábban már támogatással érintett lakásra a támogatást igénybe vevő nem igényelheti ezt a támogatást is.
  • A támogatási kérelem benyújtásakor az egyik igénylőnek igazolnia kell legalább 1 éve – legfeljebb 30 nap megszakítással – folyamatosan fennálló társadalombiztosítási jogosultságát.
  • A támogatást igénylőknek a támogatással érintett ingatlanban együttesen legalább 50 %-os mértékű, ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük.
  • A támogatással érintett ingatlanban az igénylőknek, valamint valamennyi kiskorú gyermeküknek legalább egy éve lakóhellyel kell rendelkezniük.
  • Az igénylőknek az állami adóhatóságnál nem lehet nyilvántartott köztartozása.

Jelen írás nem terjed ki a speciális esetekre. Ezeket egyénileg szükséges vizsgálni.

A támogatás a 2021. január 01-e után kötött vállalkozói szerződések keretében elvégzett munkákra terjed ki. A támogatás a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni.

Felmerülő kérdéseikre szívesen válaszolok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük