Gyermekek után járó adókedvezmények

A közelmúltban írtam a négy gyermekes édesanyák személyi jövedelemadó mentességéről.

Térjünk vissza ehhez a kérdéskörhöz egy picit.

A négy vagy több gyermekes anyukák a már családi pótlékra nem jogosult gyermekeket is figyelembe véve kérhetik az adómentességet.

Ugyanakkor lehetőségük van a három gyermek után járó adókedvezmény igénybevételére is akkor, ha a négy vagy annál több gyermek közül még három után családi pótlékra jogosultak.

 

Mi a különbség a két lehetőség között?

A négy gyermekes adókedvezmény csak a személyi jövedelemadót érinti. A bruttó bérből a járulékok levonása után keletkező összeg lesz a nettó bér.

A három gyermek után járó kedvezmény 99.000 forint havonta. Ha az édesanya bruttó bére 660.000 forint, akkor a személyi jövedelemadója pontosan 99.000 forint.

Ha a bruttó összeg 660.000 forint alatt van, akkor a járulékok terhére is igénybe vehető az adókedvezmény. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Példa:

bruttó bér 320.000 Ft – 4 gyermekes adókedvezmény = nettó bér 260.800 forint

bruttó bér 320.000 Ft – 3 gyermek családi kedvezménye = nettó bér 311.800 forint

 

Az anyukának lehetősége van mindkét kedvezmény igénybevételére. Ekkor a bruttó bér meg fog egyezni a nettó bérrel.

 

Ha mindez még mindig nem meríti ki a lehetséges kedvezmények maximumát, akkor az apuka is igénybe veheti a 3 gyermek után járó adókedvezményt.

 

Az esetek magas száma miatt nem megkerülhető téma, hogy mi van akkor, ha a munkáltató visszaél az állam által nyújtott kedvezménnyel.

Ebben az esetben egy optimális megoldás megtalálása lehet a cél annak érdekében, hogy a gyermekek után járó kedvezmények valóban a gyermekeket nevelő családoknál maradjanak.

Ha tanácsra van szüksége, írjon vagy hívjon bizalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük