Ma Magyarországon három típusú nyugdíj előtakarékossági mód van:

  1. Önkéntes nyugdíjpénztár
  2. Nyugdíjbiztosítás
  3. Nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ)

Számodra melyik megoldás a legideálisabb?

Ahhoz, hogy ezt megtudd, ismerned kell

  • a felépítésüket,
  • a befektetési módjaikat, az ezzel összefüggésben várható hozamokat,
  • a költségeit,
  • a hozzáférési lehetőségeit.

Mielőtt döntesz, kérd szakértő segítségem. Miért?

Mert a nyugdíjrendszer kihívásait mindenkinek szem előtt kell tartania!

Hol van még a nyugdíjas korom!
Meg sem érem talán!
Nincs félretenni való pénzem!
A csapból is ez folyik!
Unalmas!

Így gondolod? Igazad lehet. 

Kérlek, tedd most félre minden, a nyugdíjas éveidre történő előtakarékosságra vonatkozó előítéletedet, és gondolkodjunk, számoljunk együtt.

Mik azok a tények, melyek az időskori ellátást lsd. nyugdíj és a nyugdíjrendszert kihívások elé állítják ma Magyarországon?

  1. Felosztó-kirovó rendszer van. Ez nem egy egyéni öngondoskodási forma, hanem egy állami rendszer, melyben a jelenlegi munkavállalók befizetései adják a fedezetet a jelenlegi nyugdíjak kifizetésére.
  2. A népesség száma csökkenő tendenciát mutat. Ez azt jelenti, hogy bármikor is mész nyugdíjba a jövőben, a Te nyugdíjas éveid alatt aktívan dolgozók száma biztosan kevesebb lesz, mint most. A kevesebb aktív dolgozó befizetései is alacsonyabbak. Így az állami elosztás után Rád eső nyugdíjrész, azaz a nyugdíjad összege nagyban függ a majdani munkavállalói réteg befizetéseitől, és a nyugdíjjogosultak számától. Majdani nyugdíjad nagy eséllyel reál értéken kevesebbet fog érni, mint ha ma mennél ugyanazokkal a feltételekkel nyugdíjba.
  3. 1998-ban az úgynevezett egy pilléres állami rendszer két pilléressé vált. Az akkor pályakezdő munkavállalóknak kötelezően kellett magánnyugdíjpénztári számlát nyitni. A 42 évesnél idősebb dolgozók választhattak: megmaradnak a tiszta állami befizetéseknél, vagy magánnyugdíjpénztári számlát nyitnak.

A bruttó fizetésekből levont nyugdíjjárulék 6 %-a ment a magánnyugdíjpénztári számlára, míg 2 %-a az állami, felosztó-kirovó rendszerbe.

A magánnyugdíjpénztár a befizetéseiteket befektette, ami hozamot hozott.
„2012-ben szinte az összes magánynyugdíjpénztár megszűnt a kedvezőtlen és fenyegető állami törvények miatt, miszerint aki magánnyugdíjpénztári tag marad, az nem számíthat ezután állami nyugdíjrészre.

Az emberek féltve addig összegyűjtött forintjaikat, kényszerűségből visszaléptek az “állami” nyugdíjpénztárba, elveszítve rendelkezésüket addigi pénzük fölött. ami több, mint 3000 milliárd forint volt!”  (Wikipédia)

A probléma ezzel az, hogy nem az állami nyugdíjrendszerbe került vissza a magánnyugdíjpénztári megtakarítás, hanem egy Adósságcsökkentő Alapba

Nyugdíj előtakarékossági tanácsadás díja: 15.000 forint/alkalom.