Egy hangya is képes megenni egy elefántot, de csak harapásról-harapásra.

Amikor befektetésekről esik szó, azt hiszem, a legtöbbetek fejében azonnal megjelenik a gondolat, hogy csak sok pénzt lehet és érdemes befektetni.

Ezzel szemben minden el nem költött forintunk befektethető. Legyen szó néhány ezer forintról, milliókról vagy tízmilliókról.

Ha visszagondolsz a gyermekkorodra, biztosan találsz olyan emléket benne, amikor úgy gondoltad, hogy felnőttként gazdag leszel.

Olyan ember is érezheti gazdagnak magát, akinek nincs ugyan sok pénze, de boldog, kiegyensúlyozott élete van, és ez megelégedéssel tölti el.

Ezért azt a gazdagságot, amiről a sikeres befektetések szólnak, nevezzük át inkább az anyagi biztonság megteremtésének. Könnyebb elképzelni, hogy ezt Te is el tudod érni? Ugye igen?

A hogyan kérdésre íme néhány érdekesség:

 1. „A sakk története a legendák világába nyúlik vissza. Egy ismert mese szerint egy brahmin találta ki a sakkot. Jutalmul a rádzsától első hallásra jelentéktelennek tűnő fizetséget kért, mindössze annyi búzaszemet, amennyi a sakktábla kockáira a következő szabály szerint képletesen rátehető: az első kockára egy, a másodikra kettő, a harmadikra négy, vagyis az előzőnek mindig a duplája. Hamar kiderült, hogy ennyi búza nem terem a Földön, sőt az emberiség egész történelme alatt nem termelt ennyit.” (Wikipédia)
 2. Egy másik legenda szerint Einstein a kamatos kamatot a világ nyolcadik csodájának nevezte. Az biztos, hogy a vagyonnövekedés és a befektetési idő közötti nem-lineáris kapcsolatnál jobb barátunk megtakarítóként nincsen.
 3. Agyunk gondolkodása lineáris. Ezért könnyen megértjük, hogy ha a szakácskönyvben egy 4 főre szóló receptben szereplő étel elkészítéséhez 1 kg hús szükségeltetik, akkor a 8 főre történő főzésünkhöz ennek a húsmennyiségnek a duplájára lesz szükségünk.

A világ azonban telis-tele van nem-lineáris rendszerekkel, melyek megértése már nehézségekbe ütközik. A pénzügyi és megtakarítási döntések területe is ilyen. Jó hír, hogy tanulható.

Kezdjük a gondolkodást kicsiben:

 • A pénz, ha csak van, az aktuális infláció mértékével biztosan romlik évről évre. Azaz kevesebb javat tudsz rajta vásárolni később. Ezért első célod legyen a pénz vásárló értékének a megtartása.
 • Ha ez sikerül, kezdj el gondolkodni a gyarapításán.
 • A vagyongyarapodás során minél hosszabb időintervallumban gondolkodsz, annál biztosabban érsz célt. Minden huszonéves fiatalból lehet elégedett, anyagi biztonságban élő ötvenes középkorú, ha folyamatosan szem előtt tartja, és tesz is ezért a céljáért.

Eszközeid:

 1. Hidd el, hogy képes vagy rá.
 2. Tegyél a célodért.
 3. A cél legyen felosztva apró részekre. A részsikerek motiválóak.
 4. Ha valami mégsem sikerül, legyen erőd felállni és folytatni.
 5. Kérdezd meg, én hogyan csináltam/csinálom.
 • A befektetési tanácsadás alkalmával végig vesszük az elképzeléseidet.
 • A befektetésre szánt összeg, az időtáv, a kockázattűrő képesség elemzése után meghatározzuk azt a befektetési módot, ami a legideálisabb távlati céljaid eléréséhez.
 • Ha havonta csak néhány ezer forint megtakarításra szánható összeged van, azzal is tudunk mit kezdeni!

FONTOS!

Nem állok kapcsolatban egyetlen befektetési terméket értékesítő társasággal sem. Nem fogok eladni egyetlen befektetési terméket sem Neked.

Tanácsadásom során a meglévő befektetési termékeiddel összefüggő magyarázatokat adok, vagy egy tervezett befektetési termék megvásárlása előtt megosztom Veled a leglényegesebb információkat, amire érdemes odafigyelned.

A befektetési tanácsadás díja 15.000 forint/alkalom.